Category Archives: Projects Commercial

We’ve been working for a while with the Middleton Group on a great project in what was once the Dwell Smart building at 804 Meeting St.  Bounded by  Meeting on one side and Morrison Drive on the other it is adjacent to the well known  Tattooed Moose Restaurant.  Faced with many  unusual constraints, we were forced to come up with a few innovative solutions to the tight spaces. A drive of permeable concrete pavers snakes through the space connecting Meeting Street to Morrison Drive.  Custom designed Corten steel bollard lighting follows the drive on the North side, protecting the building and guiding traffic.

Goat. Sheep. Cow., the well loved eatery located on Church St., has their new location here  and we designed a great outdoor courtyard for them.  Using a Corten steel and wood fence the space is buffered from the drive.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Due to the tight conditions, plantings are minimal and include native Palms, Scouring Rush in planters and native grasses, perennials and shrub palms along the boundary fence.  Other unique elements include a lower fence next to Tattooed Moose, permeable paving for the drive and parking, custom bike racks and custom steel bollards that double as lights.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inside the building in one of the second floor offices, we collaborated with Michael Whitfield of Green Roof Outfitters to create a green wall feature on the interior.

 

 

 

The result is another great addition to the neighborhood, adding more life, interest and great food to the already bustling upper peninsula area.

 

Posted in Native Plants, Projects, Projects Commercial | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

After much anticipation the newest addition to the growing upper peninsula district has opened.  Pacific Box and Crate offers wonderful new additions to the food scene with the Workshop and Bad Wolf Coffee, along with much needed office space within a unique, modern campus.  From the great lawn to the courtyard at the Workshop, the spaces created for gatherings great and small really shine here.  We expect many outdoor events will utilize these spaces in the future.

 The Great lawn bordered by poured in place planters that act as seat walls.

Workshop courtyard with custom ‘box’ seats.

 

 

 

 

 

 

The woodland walk along the northern edge of the campus overlooks the great lawn and the entrance to Boomtown’s offices.

The large rain gardens both at the eastern edge of campus and in the parking lot are designed to filter runoff and provide wildlife habit.

Taken all together, this design-driven project creates a functional, engaging and high-performing landscape.

Posted in Projects Commercial | Tagged , , , , , | Leave a comment

We are excited to see the progress on a great new project in the Upper Peninsula.  Pacific Box & Crate, developed by the RavenCliff Co., will occupy an existing warehouse at the corner of King Street Ext. and Monrovia St.  There are several new buildings designed by LS3P and the Middleton Group under construction as well to create this Mixed Use Campus.  We have developed a unique, high performance landscape that ties together the buildings and provides gathering spaces to compliment them.  Thousands of native grasses and perennials went into the carefully designed rain gardens.  These systems will function to hold and clean rainwater on the site as well as providing habitat for birds and insects.  Unique elements and materials such as custom bike racks, corten steel walls and custom benches add function and fun to the space.

This sketch shows the Boomtown! plaza and rain gardens.  You can see the construction progress below.

 

This is a view between the buildings to what will be the courtyard for the new Workshop restaurants.

 

We’ve designed concrete benches in the form of ‘boxes’ for this courtyard.  Below is one of the boxes being formed.

These great bike racks were custom designed for this project.

Posted in Native Plants, Neighborhood, Projects Commercial | Tagged , , , , , , | Leave a comment

 

Lewis Barbecue is one of the most anticipated restaurant openings of the summer.  Considered part of the Half-Mile North redevelopment in the upper peninsula, with architecture designed by The Middleton Group, it is a great addition to the neighborhood. The attention to detail and quality construction is evident in the work done by contractor Tom Lennon.

The site details, such as stucco knee-walls and custom bike racks are consistent with those we designed for all of Half-Mile North.  And the plantings also provide continuity with innovative mix of native grasses and perennials, shrub palms and street trees.

The show stopper is the great outdoor space under the existing Live Oak.  A custom designed metal wood locker acts as a back drop on one end, with custom corten steel planters providing pops of color and defining outdoor rooms.  The crushed gravel paving allows water to get to the tree roots and is a soft counterpoint to the hard metal elements.  Custom lighting by NiteLites gives a great ambiance in the evenings.

Additionally, the neighborhood is enhanced by the newly defined street edge with street lights, sidewalks, street trees, and walls at the corner.

Posted in Native Plants, Neighborhood, Projects Commercial | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

One of our recently completed projects in the Upper Peninsula of Charleston is the new Butcher & Bee Restaurant.  The client desired a fun and unique space for patrons to lounge and relax while enjoying a cup of coffee or a simple lunch.  There also needed to be space for dinner seating and special events.

Using those program elements and taking a cue from the courtyard we designed for Edmund’s Oast right next door, the resulting space incorporates a stucco wall to provide a buffer from the street  and a custom bench that runs the length of the wall and wraps the edges creating a u-shape.  The bench materials are cypress and insets of corten steel. The bench is dynamic and offers a traditional bench style along with a ramp-like element for lounging and a deeper seating element for informal gathering.  The ‘floor’ of the space is a cobblestone that ties into the paving for Edmund’s Oast and connects the two spaces.  Within the space and the parking lot in the back, native grasses, perennials, and shrubs soften the clean lines of the paving, walls and benches.

Posted in Native Plants, Projects Commercial | Tagged , , , , , | Leave a comment