Tag Archives: courtyard

We’ve been working for a while with the Middleton Group on a great project in what was once the Dwell Smart building at 804 Meeting St.  Bounded by  Meeting on one side and Morrison Drive on the other it is adjacent to the well known  Tattooed Moose Restaurant.  Faced with many  unusual constraints, we were forced to come up with a few innovative solutions to the tight spaces. A drive of permeable concrete pavers snakes through the space connecting Meeting Street to Morrison Drive.  Custom designed Corten steel bollard lighting follows the drive on the North side, protecting the building and guiding traffic.

Goat. Sheep. Cow., the well loved eatery located on Church St., has their new location here  and we designed a great outdoor courtyard for them.  Using a Corten steel and wood fence the space is buffered from the drive.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Due to the tight conditions, plantings are minimal and include native Palms, Scouring Rush in planters and native grasses, perennials and shrub palms along the boundary fence.  Other unique elements include a lower fence next to Tattooed Moose, permeable paving for the drive and parking, custom bike racks and custom steel bollards that double as lights.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inside the building in one of the second floor offices, we collaborated with Michael Whitfield of Green Roof Outfitters to create a green wall feature on the interior.

 

 

 

The result is another great addition to the neighborhood, adding more life, interest and great food to the already bustling upper peninsula area.

 

Posted in Native Plants, Projects, Projects Commercial | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

One of our recently completed projects in the Upper Peninsula of Charleston is the new Butcher & Bee Restaurant.  The client desired a fun and unique space for patrons to lounge and relax while enjoying a cup of coffee or a simple lunch.  There also needed to be space for dinner seating and special events.

Using those program elements and taking a cue from the courtyard we designed for Edmund’s Oast right next door, the resulting space incorporates a stucco wall to provide a buffer from the street  and a custom bench that runs the length of the wall and wraps the edges creating a u-shape.  The bench materials are cypress and insets of corten steel. The bench is dynamic and offers a traditional bench style along with a ramp-like element for lounging and a deeper seating element for informal gathering.  The ‘floor’ of the space is a cobblestone that ties into the paving for Edmund’s Oast and connects the two spaces.  Within the space and the parking lot in the back, native grasses, perennials, and shrubs soften the clean lines of the paving, walls and benches.

Posted in Native Plants, Projects Commercial | Tagged , , , , , | Leave a comment