Tag Archives: rain gardens

After much anticipation the newest addition to the growing upper peninsula district has opened.  Pacific Box and Crate offers wonderful new additions to the food scene with the Workshop and Bad Wolf Coffee, along with much needed office space within a unique, modern campus.  From the great lawn to the courtyard at the Workshop, the spaces created for gatherings great and small really shine here.  We expect many outdoor events will utilize these spaces in the future.

 The Great lawn bordered by poured in place planters that act as seat walls.

Workshop courtyard with custom ‘box’ seats.

 

 

 

 

 

 

The woodland walk along the northern edge of the campus overlooks the great lawn and the entrance to Boomtown’s offices.

The large rain gardens both at the eastern edge of campus and in the parking lot are designed to filter runoff and provide wildlife habit.

Taken all together, this design-driven project creates a functional, engaging and high-performing landscape.

Posted in Projects Commercial | Tagged , , , , , | Leave a comment

We are excited to see the progress on a great new project in the Upper Peninsula.  Pacific Box & Crate, developed by the RavenCliff Co., will occupy an existing warehouse at the corner of King Street Ext. and Monrovia St.  There are several new buildings designed by LS3P and the Middleton Group under construction as well to create this Mixed Use Campus.  We have developed a unique, high performance landscape that ties together the buildings and provides gathering spaces to compliment them.  Thousands of native grasses and perennials went into the carefully designed rain gardens.  These systems will function to hold and clean rainwater on the site as well as providing habitat for birds and insects.  Unique elements and materials such as custom bike racks, corten steel walls and custom benches add function and fun to the space.

This sketch shows the Boomtown! plaza and rain gardens.  You can see the construction progress below.

 

This is a view between the buildings to what will be the courtyard for the new Workshop restaurants.

 

We’ve designed concrete benches in the form of ‘boxes’ for this courtyard.  Below is one of the boxes being formed.

These great bike racks were custom designed for this project.

Posted in Native Plants, Neighborhood, Projects Commercial | Tagged , , , , , , | Leave a comment

“Landscape pleases the eye, keeps business dry”, is the title of the article written by Robert Behre on March 10, 2013 regarding our work on the new Goodwill building on John’s Island.  We worked with the client and engineer to design a series of rain gardens in the parking lot and around the perimeter to handle stormwater and provide a visually appealing planting design.  A wire fence with native coral vine in the rear provides a screen that is also beautiful.

Once it has had a chance to grow in, the diversity of native plant material will provide wildlife habitat, while maintaining the rural character of the island and a visually appealing landscape.

Posted in In Print, Projects Commercial | Tagged , , , , | Leave a comment

Project Description:

Remark’s Studio is located in the North Charleston neighborhood of Oak Terrace Preserve.  We have had many opportunities to be involved in the continued development of the public realm for the community.  The bio-swales are one of the key features for storm water management.  We have contributed our expertise in design to rework some of the design features and plant choices so the swales function properly and provide a visual amenity to the neighborhood.  We have also had the opportunity to design several of the pocket parks; creating places for neighbors young and old to play and relax.

 

Posted in Neighborhood, Projects | Tagged , , , | Leave a comment

Project Description:

This residence in the Old Village of Mt. Pleasant was newly constructed within the context of an existing neighborhood of mainly ranch style homes.  The use of terraces helped to bring down the scale of the house and also served as a welcoming entrance from the street.  Old style details of brick and tabby concrete were used to harmonize with the traditional style of the house and provide warmth and human scale.  The retaining walls out front serve a dual function as seatwall and planter for the rain gardens that capture water from the site.  All native plants were organized in a traditional fashion to enhance the home.  Wood fences provide privacy for the side and rear gardens, where a simple lawn and native plantings provide a functional retreat for the owners and their pets.

 

Posted in Projects Residential, Water | Tagged , , , , | Leave a comment